Wat is blauw licht en wat doet het met onze ogen?

Wat is blauw licht en wat doet het met onze ogen?

In de steeds meer gedigitaliseerde wereld van vandaag brengen de meesten van ons een groot deel van de dag door met het kijken naar een computerscherm, om vervolgens naar huis te gaan en in onze vrije tijd nog meer van hetzelfde te doen. Al deze schermtijd kan de gezondheid van onze ogen en onze slaappatronen beïnvloeden. Maar waarom is dat? Een belangrijke reden is wat bekend staat als blauw licht.

Wat is blauw licht?

De enige bron van licht voor onze vroegste voorouders was natuurlijk de zon. Daarna kwam er licht van vuur, kaarslicht, olielampen en uiteindelijk de elektrische gloeilamp. Spoel door naar vandaag, en nu wordt de wereld overspoeld met licht uit een verscheidenheid van bronnen.

Smartphones, televisies en allerlei digitale apparaten stralen het zogenaamde blauwe licht uit, een kleur licht in het zichtbare spectrum.

Elke kleur licht in het zichtbare spectrum heeft een verschillende hoeveelheid energie en golflengte. Rood licht heeft langere golflengten en bestaat uit minder energie. Aan de andere kant van het spectrum is er blauw licht. Blauw licht heeft een hogere concentratie energie en heeft kortere golflengten.

Zonlicht, dat alle kleuren van het zichtbare spectrum bevat en wit licht wordt genoemd, is onze grootste bron van blauw licht.

Door de komst van de technologie krijgen we ook blauw licht binnen van:

  • LED-lampen
  • TL-lampen
  • Compacte fluorescentielampen (CFL)
  • Beeldschermen van computers, smartphones, televisies en tablets


Is al het blauwe licht slecht?

Blauw licht heeft eigenlijk veel voordelen. Blauw licht overdag helpt bij het reguleren van het bioritme en zorgt voor een lichte verbetering van de alertheid en cognitieve functies.

Blauw licht is een van de meest energie-efficiënte en goedkope vormen van licht, wat verklaart waarom het zo alomtegenwoordig is in ons dagelijks leven.

Door de efficiëntie en alomtegenwoordigheid ervan worden we blootgesteld aan een hogere concentratie blauw licht dan ooit tevoren. Maar te veel blauw licht kan een slechte zaak zijn. Blootstelling aan blauw licht - vooral 's nachts - kan onze natuurlijke slaappatronen verstoren, waardoor we ons 's ochtends moe kunnen voelen.

Blauw licht kan ook bijdragen aan digitale vermoeide ogen, een tijdelijk ongemak dat steeds vaker voorkomt in onze door technologie gedreven maatschappij.

Vermoeide ogen ontstaan door te lang naar elektronische schermen te kijken, zoals smartphones, computers, e-readers en televisies. Digitale oog vermoeidheid komt vooral voor bij mensen in kantooromgevingen die het grootste deel van de dag op een computer werken.

Enkele symptomen van digitale vermoeide ogen zijn:

  • Pijnlijke, droge, jeukende of rode ogen
  • Hoofdpijn
  • Gevoeligheid voor licht
  • Pijnlijke nek of schouders
  • Wazig zicht
  • Slecht slapen


Hoe u blauw licht in uw leven kunt tegengaan

Om beter te slapen en te voorkomen dat uw ogen overbelast raken, zijn hier enkele nuttige gewoonten om aan te nemen.

Het klinkt voor de hand liggend, maar het eerste wat u moet doen is de hoeveelheid schermtijd per dag beperken. Het is de eenvoudigste manier om grote hoeveelheden blauw licht en de daaruit voortvloeiende digitale vermoeide ogen te vermijden.

Vermijd op zijn minst schermtijd vlak voor het slapengaan, vanwege de invloed van blauw licht op het bioritme van het lichaam.

Vermijd ook het gebruik van digitale apparaten in het donker. Als u in een donkere kamer naar één scherm kijkt, is de kans groter dat uw ogen overbelast raken.

Terug naar blog